afrika!

TONEEL, MUZIEK EN LITERATUUR OVER HET OUDE EN NIEUWE AFRIKA | 7 T/M 12 FEB 2013.

Afrika fascineert, wenkt en schrikt af. De westerse mens krijgt maar weinig grip op dit continent. De geschiedenis is troebel, de kloof tussen arm en rijk groot, de bodemschatten immens. De ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart. De rol van de Europeaan lijkt er uitgespeeld, terwijl de Chinezen zijn gearriveerd. Tijd voor aandacht voor Afrika.


IN DE BAN VAN AFRIKA

Tussen 7 en 12 februari is de Stadsschouwburg Amsterdam in de ban van Afrika.
Centraal-Afrika, om precies te zijn. Met aandacht voor het oude Afrika en voor nieuwe ontwikkelingen, die in Nederland nog te weinig opgemerkt lijken.

Marcia Luyten (NRC, Buitenhof) presenteert op 7 februari haar nieuwe boek Dag Afrika. In het gelijknamige avondvullende Expanding Theatre programma tonen schrijvers, fotografen, kunstenaars, videobloggers, zakenmannen en hulpverleners het caleidoscopisch beeld van Het Nieuwe Afrika. Wat is er anders, wat blijft er bij het oude? Kan Het Nieuwe Afrika zonder hulp? En heeft het Westen Afrika nodig?

TONEEL EN MUZIEKTHEATER OVER CONGO

Daarnaast zijn vier Vlaamse voorstellingen over Afrika te zien. Tot 1960 was Congo een Belgische kolonie. Toneel is een van de manieren om de koloniale kater te verwerken. Daarnaast dwingen de extreme omstandigheden in donker Afrika de westerse mens tot een pure blik in de eigen drijfveren en diepste gevoelens.

Wegens succes hernemen we Missie van AKO- en LIBRISprijswinnaar David Van Reybrouck (auteur van de bestseller Congo) van wie ook de muziektheaterproductie Die siel van die mier deel van het programma uitmaakt. Duister Hart is een toneelvertaling van het beroemde boek In the Heart of the Darkness van Joseph Conrad. De voorstelling Africa van schrijver/ regisseur Peter Verhelst en acteur Oscar van Rompay is gebaseerd op de fascinaties van Van Rompay, die een deel van het jaar in Kenia verblijft waar hij een bedrijf heeft.

Na alle voorstellingen vindt een nagesprek plaats. Hierin wordt de voorstelling vanuit een actuele context belicht.

NOG MEER AFRIKA!

Van 13 t/m 16 februari is bij Toneelgroep Amsterdam Gijs Scholten van Aschat te zien in In ongenade naar de magistrale roman van Zuid-Afrikaanse schrijver John M. Coetzee.