AFRIKAAPS

The Glasshouse / Catherine Henegan

dinsdag 4 oktober 2011, 20.00
Rabozaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

DEF P e.a. vertellen het verhaal van een omstreden taal

Toen in april 2010 AFRIKAAPS in Kaapstad in première ging, sloeg de voorstelling in als een bom. "Spectacularly successful", "exciting and engaging, funny and inexpressibly entertaining", "visually and artistically provocative", kopten de kranten.

AFRIKAAPS is een hiphopopera over de ontwikkeling van het Afrikaans, met veel muziek (van hiphop, jazz tot traditionele Kaapse volksmuziek en reggae) en documentaire video en interviews. De beste dichters, rappers, zangers en jazzmuzikanten uit Zuid-Afrika zetten een show neer waar je onmogelijk bij stil kunt blijven zitten.

Voor de Nederlandse tournee krijgt de Afrikaapse crew versterking van DEF P (Osdorp Posse, Beatbusters) en Akwasi Ansah (Zwart Licht, Likeminds). Adriaan van Dis, dé kenner van de Afrikaanse taal, levert een bijdrage op beeld, naast Dr Neville Alexander, voorstander van een meertalig Zuid-Afrika en voormalig revolutionair die tien jaar doorbracht op Robben Island met Nelson Mandela.

Klik op de tab MEER voor meer informatie over de voorstelling en de makers.

Met een inleiding op de voorstelling om 19.15 uur.

duur: ca. 1 uur 35 minuten, geen pauze

1e rang: € 30.50
kortingsprijs : € 26.50
2e rang: € 24.00
kortingsprijs : € 20.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Het journaal, 21-9-2011

Portret Orlin & Henegan
Download pdf


NRC Handelsblad, 30-9-2011

Afrikaans is de taal van de Khoi en de San
Download pdf


Vrij Nederland, 30-9-2011

Eerherstel voor het Afrikaaps
Download pdf


NRC Next, 4-10-2011

Onze taal is niet blank
Download pdf


Van Afrikaans naar Afrikaaps
In Zuid-Afrika en wereldwijd is het Afrikaans altijd ten onrechte beschouwd als de taal van de witte onderdrukker. Terwijl het eigenlijk is ontwikkeld door de oorspronkelijke bewoners en de slaven die op de Kaap werden achtergelaten door de VOC. Afrikaaps, al is het een kleine naamsverandering, staat voor de bevrijding van het stigma dat tot op heden aan de Afrikaanse taal kleeft.

Toen AFRIKAAPS in april 2010 in Kaapstad in première ging, sloeg de voorstelling in als een bom. De Zuid-Afrikaanse pers meldde: “spectacularly successful”, “exciting and engaging, funny and inexpressibly entertaining”, “a slick and professional celebration, visually and artistically provocative”. AFRIKAAPS won meerdere awards in Zuid-Afrika.

Cape Flats
Een aantal leden van de Zuid-Afrikaanse crew komt oorspronkelijk uit de Cape Flats, een gebied in Kaapstad waar drugs en criminaliteit de overhand hebben. Desondanks staan de makers van AFRIKAAPS positief in het leven en wenden ze hun talenten niet alleen aan om aan hun eigen toekomst en carrière te werken. Ook zetten zij zich actief in om het leefklimaat van jongeren die in deze probleemgebieden opgroeien te verbeteren.

The Glasshouse
The Glasshouse is een internationaal theatercollectief opgericht door schrijver/regisseur Kees Roorda (NL) en theatermaker Catherine Henegan (ZA).Tijdens hun opleiding DasArts (Advanced Studies in the Performing Arts) in Amsterdam besloten zij samen te werken en geëngageerde voorstellingen te maken op een interdisciplinaire manier. Dit doen ze met acteurs, filmmakers, componisten, musici, beeldend kunstenaars, dichters en rappers.

Soms gebeurt dit op locatie, dan weer binnen de muren van het theater. The Glasshouse maakt voorstellingen die de verhalen van onze tijd vertellen. Deze verhalen komen niet uit een strakke gepolijste wereld, maar uit de rauwheid en complexiteit van het dagelijks bestaan.

Def P
Def P is vooral bekend als frontman van Osdorp Posse, de eerste groep die succesvol in het Nederlands rapte en daarmee de basis van de Nederlandse hiphop vormt, beter bekend als Nederhop.

  • English

For AFRIKAAPS, the South African director Henegan searched for the best rappers, hip-hoppers, poets and jazz musicians in Cape Town. They made a multidisciplinary documentary performance about the origins and development of Afrikaans, put into raps, clips, breaks, hip-hop, jazz, and traditional Cape Town folk music. the performance came as a bombshell. "Enormously ambitious and extraordinarily successfu.l" (Cape Times) "Exciting and provocative." (The Sunday Times)

For the Dutch version, Nederhopper DEF P (Osdorp Posse and Beatbusters) dives into the origins of Afrikaans and looks for parallels with the Dutch language and street language as they are spoken today. Adriaan van Dis, expert in Afrikaans, makes a contribution in this mix of live performance and documentary.

The Glasshouse / Catherine Henegan
regie Catherine Henegan
met Jitsvinger, Blaq Pearl, Bliksemstraal, Moenier Adams, Jethro Louw, Emile Jansen, DEF P, Akwasi Ansah Muziek Kyle Shepherd, Shane Cooper, een bijdrage van Adriaan van Dis
coproductie The Glasshouse (NL), The Baxter Theatre (ZA) en Klein Karoo Nasionale Kunstefees (ZA).
Bestel online!
Bookmark and Share