Piloot van Goed en Kwaad

Bezige Bij / Joost Conijn

donderdag 13 september 2012, 20.30
Grote Zaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

In een zelfgemaakt vliegtuig vliegt Joost Conijn over Europa naar Marokko, zuidwaarts over Mauretanië, waar hij linksaf slaat naar Niger, Soedan en Tsjaad. Ten slotte bereikt hij Uganda, waar zijn papieren worden afgekeurd en hij wordt opgesloten in een gevangeniscel 'voor zijn eigen bestwil'. Het is de smerigste plaats waar hij ooit is geweest.

Joost Conijn is beeldend kunstenaar, maakt films en debuteert als schrijver bij de Bezige Bij. Op donderdagavond 13 september landt Joost Conijn in de Schouwburg van Amsterdam en vertelt over de reis die in duizend verhalen in zijn hoofd zit. Op David Lynch-achtige wijze worden theatrale optredens tot een eenmalige voorstelling verweven die zich afspeelt in het luchtruim boven het podium. Terwijl Conijn landt wordt het boek over deze adembenemende tocht gelanceerd.

Joost Conijn (Amsterdam, 1971) is kunstenaar, cineast en schrijver. Hij stond op de longlist van de Prix de Rome en ontving de Charlotte Köhler Prijs en de Cobra Art Price. Hij exposeerde in Museum Boijmans van Beuningen, in Watou in België en op de Biënnale in Venetië.

duur: ca. 1 uur

ticket: € 12.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Enkele artikelen, 16-7-2012

NRC Handelsblad
Lees verder


Interview met Joost Conijn, 16-7-2012

Pauw en Witteman
Lees verder


Joost Conijn (1971) doet dingen  die de meeste mensen niet zouden proberen. Dingen die anderen voor onmogelijk houden of die gevaarlijk lijken. Hij bouwt een fiets die achteruit rijdt, een auto waarbij zijn eigen lichaam het chassis is, een houten auto die ook alleen op hout rijdt (liefst beukenhout), een vliegtuig van een ijzeren frame en doek met een oude automotor.

Maar daar laat hij het niet bij. Als een toestel af is, stapt hij erin en gaat op reis. Naar India, de Balkan, Marokko. Met zijn houtgestookte wagen trok hij door veertien Oost-Europese landen, tot in Tsjernobyl. Met het vliegtuig achter zijn auto reed hij naar de Sahara, waar hij wekenlang pogingen deed om op te stijgen. Uiteindelijk lukte het; een halve minuut hing hij in de lucht. Later, bij nieuwe vliegpogingen in Tsjechië, stortte hij neer. En overleefde het.

Joost Conijn documenteert zijn reizen in films, die in musea en galeries over de hele wereld te zien zijn geweest. In zijn films Vliegtuig (2000), HoutAuto (2002) en Olland (2007) is te zien hoe de lokale bevolking samen met hem hout sprokkelt, voedsel met hem deelt, een slaapplaats aanbiedt, zijn auto  aanduwt of hem helpt bij reparaties. Overal dezelfde glimlachen, verbaasde blikken en uitroepen als hij met  zijn wonderbaarlijke toestellen langskomt.

De houten auto en de bijbehorende film zijn aangekocht door het Centraal Museum in Utrecht. Museum Boijmans van Beuningen en De Hallen in Haarlem hebben ook werk van hem. In 2000 werd hij onderscheiden met de Charlotte Köhler Prize, in 2005 kreeg hij  de COBRA kunstprijs en in datzelfde jaar stond hij ook op de  longlist voor de Prix de Rome.

- NRC Handelsblad juni 2010

Bezige Bij / Joost Conijn
www.joostconijn.org/
Met Sarina Vitta, Tommy Wieringa, A.L. Snijders, Maud Vanhauwaert, Merel de Groot en Jan Joris Lamers
Bestel online!
Bookmark and Share