Die siel van die mier

LOD / Josse De Pauw

zondag 10 februari 2013, 20.30
Grote Zaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • In de media
  • Meer...

Congo-monoloog met "de passie van iemand als Jacques Brel"

David van Reybrouck, auteur van de bestseller Congo, schreef ook twee briljante theatermonologen over dat land: Die siel van die mier en Missie. De Stadsschouwburg presenteert beide stukken in een week vol theater over Afrika.

In Die siel van die mier speelt Josse De Pauw een oude geleerde. Tijdens zijn laatste, langzaam ontsporende lezing keert de professor terug in de tijd: naar Congo, naar zijn geliefde, naar dat ene moment dat zijn leven veranderde. Voor de tekst kreeg Van Reybrouck de Taalunie Toneelschrijfprijs. Zijn associatieve tekstflarden versmelten met de hartverscheurende muziek van Jan Kuijken en George van Dam.

Sinds de creatie in 2004 speelde Die siel van die mier bijna 100 keer, ook in het buitenland.

"Josse De Pauw is ook nu weer een meesterlijk performer, hij heeft de passie van iemand als Jacques Brel. En je weet, hier is een kunstenaar aan het woord. Een verteller die de taal een ziel meegeeft." (de Volkskrant)

Na afloop van de voorstelling een gesprek onder leiding van Guido KLeene en Babah Tarawally met auteur Vamba Sherif. Vamba is een meertalige schrijver. Hij komt uit een milieu van zwarte intellectuelen. Vamba zal reflecteren op het stuk. Josse De Pauw, acteur en regisseur van het stuk schuift ook aan.

Afrika! Het oude en het nieuwe Afrika

7-12 februari

Tussen 7 en 12 februari is de Stadsschouwburg Amsterdam in de ban van Afrika. Centraal-Afrika, om precies te zijn. Marcia Luyten (NRC, Buitenhof) presenteert op 7 februari haar nieuwe boek Dag Afrika. Er zijn vier voorstellingen over Afrika te zien, waaronder de twee Afrikastukken van AKO- en LIBRISprijswinnaar David Van Reybrouck. (auteur van de bestseller Congo). Na alle voorstellingen vindt een nagesprek plaats. Hierin wordt de voorstelling vanuit een actuele context belicht.

Lees meer op www.ssba.nl/afrika

duur: ca. 1 uur 30 minuten, geen pauze

1e rang: € 27.50
kortingsprijs : € 23.50
2e rang: € 25.00
kortingsprijs : € 21.00
3e rang: € 20.00
kortingsprijs : € 16.00
4e rang: € 12.50
kortingsprijs : € 10.00
5e rang: € 10.00

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

de Volkskrant, 5-4-2004

De Pauw is meesterlijk performer
Download pdf


Stadsschouwburg Journaal, 17-12-2012

Eenrichtingsverkeer naar Afrika
Download pdf


Een week lang theater, debat, muziek

Vier 'Afrika-producties' van de grote Vlaamse theaterhuizen doen in februari 2013 de Amsterdamse Stadsschouwburg aan.

In Missie van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) kruipt acteur Bruno Vanden Broecke in de huid van een Vlaamse missionaris die via de pen van David Van Reybrouck getuigenis aflegt na 40 jaar Congodienst. In Duister hart van Het Toneelhuis gaan Guy Cassiers en Josse De Pauw aan de slag met de klassieker van Joseph Conrad over de moeizame tocht stroomopwaarts langs de Congorivier en de brute confrontatie met het ondoordringbare Centraal-Afrika. In Die siel van die mier (muziektheater LOD) is Josse de Pauw een oude geleerde die in zijn laatste, langzaam ontsporende lezing terugkeert in de tijd: naar Congo, naar zijn geliefde. In Africa van NTGent speelt Oscar Van Rompay een nieuwe tekst van Peter Verhelst waarin beide artiesten hun persoonlijke ervaringen in Kenia en Zuid-Afrika verwerken.

Kortom, Afrika lijkt hoog op de agenda te staan van Vlaamse theatermakers. Meer dan 50 jaar na de onafhankelijkheid van Congo, de voormalige Belgische kolonie, kan het erop wijzen dat er een werkelijker en gesofisticeerder relatie met het Afrikaanse continent en de Afrikanen is ontstaan. Of toch niet?

Rondom deze vier voorstellingen en de Expanding Theatre-avond Dag Afrika organiseren we een uitgebreid randprogramma.

Die siel van die mier - compilatie from LOD music theatre on Vimeo.

LOD / Josse De Pauw
www.lod.be
Tekst David Van Reybrouck
Muziek Jan Kuijken, George Van Dam
Met Josse De Pauw, Jan Kuijken, George van Dam
Dramaturgie Marianne Van Kerkhoven
Vormgeving Herman Sorgeloos
Videomontage Pino Etz, Robbie Boi
Lichtontwerp Pino Etz, Robbie Boi, Herman Sorgeloos
Kostuum Anne - Catherina Kunz

Bestel online!
Bookmark and Share