African Tales after Shakespeare

Nowy Teatr / Krzysztof Warlikowski

dinsdag 18 september 2012, 18.00
Rabozaal

  • Informatie
  • Prijzen
  • Meer...

"Absolute aanrader" - theatermarathon naar Shakespeare.

De Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski wordt internationaal geroemd om zijn gedurfde ensceneringen van klassieke stukken. Met een van zijn recente werken African Tales after Shakespeare komt hij naar de Stadsschouwburg Amsterdam.

In deze groots opgezette voorstelling vormen Shakespeares tragedies Othello, De Koopman van Venetië en Koning Lear de basis. "Wat me in hen interesseert is de mens in crisis. waarom is waanzin zo destructief?" (De Standaard). Warlikowski mixt deze tragedies met teksten van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Coetzee en teksten van Wajdi Mouawad, de Canadees-Libanese auteur die de bejubelde theatertekst Branden schreef.

African Tales after Shakespeare voert het publiek verder dan de thema's macht en ideologische of politieke strijd. Rond de drie gevallen helden - Othello, Shylock en Lear - bouwt Warlikowski een nieuw verhaal. De kern van deze verhalen werkt Warlikowski uit tot een nieuw en een duizelingwekkend drama, een biografie van een verstoten en zwak mens.

"Er zijn zo vele schitterende passages, en zoveel momenten waarbij er een heel nieuw licht schijnt op de teksten van Shakespeare, dat de voorstelling een absolute aanrader is." En "Voor de acteurs niets dan lof."Cobra.be

African Tales after Shakespeare maakte Warlkowski in 2011 in het kader van het Europese Prospero project, waarvoor elk jaar slechts één regisseur door zes grote Europese theaters in Lissabon, Berlijn, Rennes, Luik, Modena en Tampere wordt uitgekozen een nieuwe voorstelling te maken. Thomas Ostermeier en Alvis Hermanis gingen hem voor. Dit jaar maakt Ivo van Hove Husbands op uitnodiging van Prospero.

African Tales after Shakespeare is een productie van het Nowy teatr in coproductie met Theatre de la Place (Luik, Belgie) en Prospero. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Poolse Ministerie van Cultuur en de Gemeente Warschau.

Er zijn twee pauzes, waarin eten te koop is in de foyers.

Pools gesproken, Nederlands boventiteld.

duur: ca. 5 uur 10 minuten, inclusief pauze

1e rang: € 32.50
kortingsprijs : € 28.50
2e rang: € 30.00
kortingsprijs : € 26.00
3e rang: € 25.00
kortingsprijs : € 21.00
4e rang: € 17.50
kortingsprijs : € 13.50

Dit zijn vanaf prijzen, zo zijn de prijzen op vrijdag en zaterdag 3 euro hoger. Dit geldt niet voor voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam. Als u een kaartje bestelt ziet u de actuele prijs.

Krzysztof Warlikowski (1962) werd geboren in Szczecin (Polen), studeerde filosofie, Frans en (theater)geschiedenis aan de universiteit van Krakow en aan de Sorbonne in Parijs. Op zijn 29ste begon hij aan een regiestudie aan de theateracademie van Krakow, met als belangrijkste leermeester Krystian Lupa. Tijdens en direct na zijn studie werkte hij met vooraanstaande Europese regisseurs als Giorgio Strehler, Ingmar Bergman en Peter Brook.

De voorstellingen van Warlikowski zijn introvert en weten een suggestieve wereld op te roepen, die de toeschouwer naar binnen zuigt. Warlikowski heeft een voorliefde voor het werk van Shakespeare. In Oost-Europa wordt hij gezien als een van de meest gerenommeerde Shakespeare-regisseurs van dit moment. Hij regisseerde o.a. De Koopman van Venetië (1994), Het temmen van de feeks (1998) en Hamlet (2001). Warlikowski maakte theaterproducties en operavoorstellingen in o.a. Parijs, Tel Aviv, Zagreb, Bonn en Stutgart. Hij is huisregisseur van het theater Rozmaitosci in Warschau, waar hij onder meer Bacchanten (2001), Cleansed van Sarah Kane (2001) en Dybuk (2004) regisseerde. Met zijn voorstellingen in Polen wil hij het publiek aanzetten tot kritisch nadenken. Warlikowski werkt al jaren samen met scenografe Malgorzata Szczesniak en componist Pawel Mykietyn.

Een aantal van Warlikowski’s voorstellingen was in Nederland te zien: met Hamlet was hij te gast op het Holland Festival in 2001, Dybuk (onderdeel van Paradise Regained, een serie eigentijdse theaterproducties uit een nieuw Europa) maakte in 2004 een tournee door Nederland.

Nowy Teatr / Krzysztof Warlikowski
www.nowyteatr.org

Regie Krzysztof Warlikowski
Spel Stanislawa Celinska, Ewa Dalkowska, Adam Ferency, Malgorzata Hajewska-Krzysztofik, Wojciech Kalarus, Marek Kalita, Zygmunt Malanowicz, Maja Ostaszewska, Piotr Polak, Jacek Poniedzialek, Magdalena Poplawska
Bewerking Krzysztof Warlikowski, Piotr Gruszczynski
Scenografie en kostuums Malgorzata Szczesniak
Muziek Pawel Mykietyn
Dramaturgie Piotr Gruszczynski
Lichtontwerp Felice Ross
Animaties Kamil Polak
Choreografie Claude Bardouil
African Tales after Shakespeare is een productie van het Nowy teatr in coproductie met Theatre de la Place (Luik, Belgie) en Prospero. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Poolse Ministerie van Cultuur en de Gemeente Warschau.
Bestel online!
Bookmark and Share