wijkjury

De WijkJury op weg naar het Nederlands Theater Festival
‘Er bestaan veel projecten voor allochtone vrouwen: taalcursussen, fietscursussen. Maar hoe je naar het theater gaat, hoe en waar je een kaartje koopt, hoe je ernaar kunt kijken, erover kunt praten, wat het met jou kan doen, dat is een onontgonnen gebied.
’ - Adelheid Roosen

De WijkJury
De WijkJury bestaat uit 13 vrouwen uit verschillende culturen, wonend in Amsterdamse wijken. Zij bezoeken gedurende elk lopend theaterseizoen iedere twee weken een theatervoorstelling in Theater Bellevue of de Stadsschouwburg  Amsterdam. De WijkJury is sinds seizoen 2009-2010 een stem in de jurering van het Nederlands Theater Festival en kijkt met een eigen blik, vanuit de eigen rijke cultuur en dus met een andere realiteit. De keuze van de Wijkjury wordt tegelijk met die van de vakjury bekend gemaakt en vervolgens opgenomen in de prorgrammering van het Nederlands Theaterfestival.

De WijkJury is gemêleerd. De vrouwen komen uit landen als Indonesië, Ethiopië, Suriname, Turkije, Polen, Bosnië, Marokko en Brazilië.  Van sommigen waren de ouders gastarbeiders, anderen kwamen voor de liefde of moesten vluchten voor oorlogsgeweld. Sommigen bezochten het theater in hun land van herkomst maar durfden die stap hier niet te zetten. Tijdens de bezoeken aan de voorstellingen krijgen deze vrouwen handvatten aangereikt hoe ze naar een voorstelling kunnen kijken, wat de betekenisvolle elementen zijn waaruit een voorstelling bestaat en hoe je die kunt interpreteren. Ook ontmoeten ze de theatermakers en nemen ze een kijkje achter de schermen. Wat de vrouwen delen is hun nieuwsgierigheid. Het is een ontdekkingstocht van de wijken naar de theaters in de stad.

Het verhaal van de WijkJury
De WijkJury is een initiatief van Adelheid Roosen. Van harte ondersteund door de Stadsschouwburg Amsterdam, Frascati, Toneelgroep Amsterdam en het Nederlands Theater Festival (NTF). In seizoen 09|10 was Adelheid Roosen voorzitter van de jury van NTF. Haar werk is de laatste tien jaar volledig verweven met haar zoektocht en beweging naar 'de Ander'.De eerste kennismaking van een groep wijkbewoners met Nederlands theater vond plaats tijdens het Tamtamfestival 09 van Toneelgroep Amsterdam. Daar bezocht Adelheid met een groep wijkbewoners de première van Rocco en zijn broers, een voorstelling met het thema migratie. Dit leverde een mooie confrontatie op tussen oost en west, temeer daar deze wijkbewoners migratie aan den lijve hebben ondervonden. Later bleek dat zij met hun aanwezigheid de acteurs die de rol van migrant vertolkten daar op een natuurlijke manier bewust van maakten.

In het licht van deze ervaringen ontstond het idee van de WijkJury, die opereert naast de vakjury van het NTF.